
Iar ea nu va fi extinsᾰ ṣi altor state întrucât, cum explica pentru RFI vicepreṣedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, acesta este un „mecanism specific” celor douᾰ ṭᾰri.
În ansamblu, sistemul judiciar român a continuat să dea dovadă de profesionalism, demonstrându-și inclusiv capacitatea de adaptare la schimbările importante aduse Codului de procedură civilă și Codului de procedură penală, să depună eforturi în vederea unificării jurisprudenței și să fie pregătit să apere independența sistemului judiciar.
Acțiunile întreprinse de principalele instituții judiciare și de autoritățile cu responsabilități în materie de integritate în vederea combaterii corupției la nivel înalt au oferit în continuare rezultate impresionante.
Menținerea acestei tendințe este un semn că România realizează progrese durabile în direcția îndeplinirii obiectivelor MCV, apreciază executivul comunitar.
Anul 2016 va fi „crucial” pentru reformele româneṣti, mai spunea Timmermans întrucât tot ceea ce s-a adoptat ṣi pus în practicᾰ, trebuie acum consolidat.
Care este scopul acestui mecanism? Ei bine, România ṣi Bulgaria trebuie aduse la standardele europene, cu toate cᾰ nu e clar care mai sunt acestea dupᾰ derapajul polonez sau cel maghiar.
Poloniei nu i se va aplica însᾰ acelaṣi tratament; cu ea a fost doar deschis „un dialog constructiv”. Ungaria este lᾰsatᾰ în pace.
România ṣi Bulgaria îṣi doresc însᾰ sᾰ adere la Spaṭiul Schengen ṣi tehnic ele îndeplinesc condiṭiile încᾰ din 2012. Olanda ṣi alte state leagᾰ însᾰ aceastᾰ aderare de trei rapoarte MCV pozitive consecutive.
Dacᾰ aceasta este al treilea raport pozitiv, dupᾰ câte cred românii, Haga ṣi alte capitale de acum doar încep numᾰrᾰtoarea. Pentru moment, guvernul olandez spune cᾰ „va studia cu atenṭie raportul ṣi va trimite aprecierile sale Parlamentului”
Dar mai este aderarea la spaṭiul Schengen cu adevarat atractivᾰ în condiṭiile în care acesta riscᾰ sᾰ se destrame de la o zi la alta sub presiunea migraṭiei? De ce s-ar mai strᾰdui cele douᾰ ṭᾰri sᾰ combatᾰ corupṭia, de exemplu?
Frans Timmermans crede cᾰ nicio încurajare pentru acest proces nu poate veni din exterior ṣi cᾰ cele douᾰ ṭᾰri sunt nevoite sᾰ facᾰ reforme la cererea populaṭiei. „În cursul anului trecut, România și românii au dovedit că au voința de a lupta împotriva corupției și de a apăra independența sistemului judiciar”, a declarat el pentru RFI.
Iar reformele trebuie sᾰ continue, la fel ṣi monitorizarea.
Acestea sunt cam aceleaṣi de anul trecut pe care Comisia Europeanᾰ le considerᾰ ca fiind „în continuare valabile”. Reforma nu se bucură de consensul general Independența sistemului judiciar și respectarea hotărârilor judecătorești continuă să fie atacate.
Parlamentul pune sub semnul întrebării reforma codurilor penale, iar deciziile acestei instituții de a le permite sau nu organelor de urmărire penală specializate în combaterea corupției să îi trateze pe parlamentari ca pe orice alți cetățeni nu se bazează nici în prezent pe criterii obiective.
S-au adus îmbunătățiri în ceea ce privește măsurile de combatere a corupției generalizate, însă nu la scara necesară pentru soluționarea unei probleme sistemice, anvergura măsurilor și voința politică aferentă fiind insuficiente, se menționează în raport.
Pentru societatea românească, reforma sistemului judiciar și combaterea corupției rămân aspecte importante care pot duce la demonstrații publice de amploare. Consolidarea procesului de reformă trebuie sprijinită în continuare, pentru ca progresele realizate să devină ireversibile. Comisia Europeană salută angajamentul politic asumat de către guvern de a continua reformele și de a combate corupția.